Friday, 26 September 2014

Kelas langsir bergerak Cikgu Rogayah

Kelas langsir bergerak sy akan di adakan di Rompin Pahang pada Sabtu ini 4 hb Oktber. Siapa yg nak join kelas langsir sy, u all boleh call/whatsapp to 019-623 2564

Semasa mengajar membuat aneka design langsir pelmet, pertama sekali sy akan ajarkan formula pelmet terlebih dahulu supaya pelajar2 dpt membuat pola pelmet mengikut apa jua ukuran yg dikehendaki.

Selepas itu pelajar2 akan di beri beberapa soalan untuk menguji adakah mereka betul2 faham dgn konsep dan formula yg sy gunakan

Setelah mereka betul2 faham, langkah seterusnya adalah membuat pola pelmet mengikut ukuran rel sebenar rumah pelajar2 tersebut.

Setelah itu pelajar2 membuat pola pelmet mereka sendiri, langkah seterusnya adalah menjahit pelmet dgn menggunakan teknik tertentu yg akan sy ajarkan kpd mereka. Bagi yg dah biasa menjahit, InsyaAllah boleh siap dlm 15 hingga 30 minit shj.

Di dlm kreativiti menghasilkan aneka Design langsir, faktor utama yg sy ambil kira ialah kaedah penjimatan kain, menjimatkan masa dan mudah.  Di dlm menghasilkan design boxpleat dan pelmet, terdapat beberapa formula algebra sy guna pakai utk menjimatkan penggunaan kain, mengira saiz pleat dan mengira bil curve.

Sesiapa shj yg memahami teknik dan formula yg sy guna pakai, InsyaAllah dia jg akan berkata, menjahit dan membuat aneka design langsir adalah semudah ABC.
My new pelmet design n concept untuk hari raya haji.