Thursday, 29 May 2014

Kelas Jahitan Langsir Cikgu Rogayah Ghazali di Perlis pd 2hb Jun 2014

Assalamualaikum. Saya balik kg suami di Perlis dari 30hb mei hingga 3hb Jun. so kelas jahitan langsir sy di Seri Kembangan Selangor akan beroperasi seperti biasa bermula pd 4hb June 2014.
Sambil menyelam minum air, semasa sy di kg, org penang dan perlis ada yg sudah mendaftar dan meminta sy membuat kelas Langsir di rumah mereka. So sy dah set pada 2hb, sy akan mengajar di Perlis. Org2 utara yg berminat nk joint kelas langsir sy pd 2hb jun, boleh call/sms sy 019-623 2564.
Dan pada 2hb ini dgn mengajar org Perlis, maka lengkaplah sudah senarai Pelajar2 yg belajar secara face to face dgn sy dari seluruh negeri2 di Malaysia. (sebelum ni org2 Perlis hanya belajar secara online dan melalui pembelian pola shj)
Boleh klik di sini  "LANGSIR HASIL JAHITAN PELAJAR2" utk melihat aneka langsir hasil jahitan pelajar2 sy 

Sekian utk makluman. Terima kasih





Sunday, 25 May 2014

My turning point bertukar profession dari seorang LECTURER kepada seorang "CIKGU LANGSIR"

My turning point bertukar profession dari makan gaji kepada bekerja sendiri. Pada thn 2011, dgn hanya berbekalkan kpd kertas A4 yg bertindak sebagai my prototype yg menghasilkan design2 langsir sy yg terkini, kini dgn teknik yg sama sy apply ke atas design baju pula.

Maklumlah sebelum ini sy memang zero di dlm bidang jahitan, maka sy mengadunkan segala ilmu dan pengalaman kerja sebagai RESEARCHER dan ilmu matematik serta ilmu IT pengalaman sebagai LECTURER di dalam teknik jahitan LANGSIR sy. Ternyata teknik itu Alhamdulillah berkesan, dan dgn teknik yg sama jugalah sy turunkan ilmu jahitan langsir sy kpd pelajar2 sy

Pada thn 2014 ini, merupakan satu lagi permulaan yg baru bagi sy dlm bidang fesyen pula. Bermula dgn teknik prototype yg sama sy apply ke atas langsir, kini teknik prototype tersebut sy apply ke atas jubah pula (prototype jubah yg dihasilkan dgn lebihan kain langsir pada minggu lepas ) bersama Pn Dira from Klang, kini Alhamdulillah kami berdua telah mengahasilkan baju jubah yg sebenar dgn menggunakan kain sari. Walaupun masih byk kekurangan, InsyaAllah akan diperbaiki dari masa ke semasa

InsyaAllah raya tahun ini, kami berdua dan anak2 sudah boleh memakai baju hasil jahitan sendiri jika masa mengizinkan.

Model Jubah ini ialah Pn. Dira Zaffrina sendiri dan jubah tersebut 80% adalah hasil jahitan Pn Dira. Sy hanya memantau dan membantu mana yg patut shj.













Monday, 19 May 2014

Ramai sudah pelajar2 sy yang buka kedai jahitan langsir

Alhamdulillah syukur. Semlm sy bersama pelajar sy Ilham Meraharum Inspirasi Langsir dan famili telah menghadiri majlis kenduri sempena pembukaan kedai langsir seorang lagi pelajar sy Norhayati Md Noor di Puchong.Tahniah Yati, beliau yg bekerja sebagai Accountant telah beralih arah ke dunia jahitan langsir. So kepada warga area Puchong, anda semua boleh menempah langsir direct dgn beliau.



Langsir yang sedondon dengan baju????


Dengan menggunakan konsep prototype yg sama diaplikasikan ke atas langsir, kini konsep prototype tersebut diaplikasikan pula ke atas jubah. InsyaAllah jika ada kelapangan sy akan menghasilkan lebih byk lg prorotype dan math formula utk menghasilkan design2 jubah dan baju pula. Doakan hasrat sy ya teman2
Saya memang tak pandai jahit baju. inilah my first prototype baju bersama Dira Zaffrina setelah beliau berhasrat nak buat jubah. mujurlah sy teringat konsep prototype langsir sy lalu mengaplikasikannya ke atas jubah. hanya dlm masa beberapa minit sj jubah ini dah siap, so kami berdua InsyaAllah dah boleh buat our own jubah selepas ni.

Saya bukanlah tailor. jadi sy apply je ilmu2 yg sy ada. ilmu prototype adalah

pengalaman  sy bekerja sebagai researcher dan ilmu matematik yg digunakan

semasa sy menjadi lecturer. 








Saturday, 17 May 2014

Apakah formula matematik yg digunakan utk membuat LANGSIR ROMAN BLIND ???

Di dalam proses membuat langsir roman blind, terdapat 2 formula matematik yg sy implementkan.
1) formula utk mendapat jumlah lebar & labuh kain ( termasuk jg formula border)
2) formula utk menjadikan lapisan langsir roman blind bertingkat2 apabila di tarik.
Satu tips mudah utk anda diluar sana yg ingin membuat design langsir seperti ini. Sy tidak mencantum sekali bhgn anak langsir dgn body langsir untuk memudahkan kerja anda. Apabila tidak dijahit sekali, maka ianya amat memudahkan kerja anda ketika hendak menjahit, ketika utk mencuci atau menukar design anak langsir yg baru pada bila2 masa shj.

Inilah antara hasil langsir roman blind yg dibuat oleh pelajar sy Ziela Ab Ghani yg mengimplementasikan kedua2 formula matematik yg sy sebutkan di atas.

Dan ramai jg yg bertanya kpd sy, "cikgu, langsir apa yg sesuai utk sy belajar dahulu memandangkan sy ni tak tahu menjahit langsung". Kadang2 sy kebuntuan utk menjawab soalan2 seumpama itu, kerana dr pengalaman sy menagajar, tiada langsir yg sukar utk dibuat setelah anda faham formula dan teknik yg sy gunakan walaupun anda tiada asas jahitan, InsyaAllah anda dpt menyiapkan langsir jahitan anda.












Testimoni pelajar


Friday, 16 May 2014

Aneka ring utk LANGSIR Eyelet FOR SALE

Lagi antara ribuan pieces eyelet ring yg perlu di bungkus dan di pos ke Phg, Trgnu, Melaka, Johor dan Shah Alam. Mujurlah bibik sy ni cekap buat kerja. Tq bibik.

Dan utk makluman semua eyelet ring silver yg 50sen sebiji dan yg colorful dah sold out












                                                                             Sold out


Sold out



Wednesday, 14 May 2014

Testimoni dari rakan2 fb & jg pelajar2 saya tentang kelas jahitan langsir


Peluang Kerjaya sebagai pengusaha Langsir

Bosan dengan kerja rutin anda sebagai tailor baju? Anda boleh mengubah rutin dari tailor baju ke tailor langsir.

Apabila anda mendapat formula dan teknik cara mudah menjahit langsir dari saya, InsyaAllah anda akan akui menjahit langsir adalah sesuatu yg amat mudah dan menyeronokkan serta hasil tempahan yg agak lumayan.

Ini hasil jahitan pelajar sy, Memel Zai 
 from Kuala Selangor. Tahniah Zai.







 

Tuesday, 13 May 2014

Teman yg lama terpisah dipertemukan kerana ingin menuntut ilmu LANGSIR

Setelah terpisah sejak zaman sekolah kira-kira 24 thn yg lalu, kami ditemukan semula sebagai murid dan guru dlm dunia langsir. Selamat dtg ke dunia langsir sy ya Mazita Abu Bakar dan kenalilah serta fahamilah segala formula algebra yg sy gunakan di dlm setiap design2 langsir sy









Langsir hasil jahitan pelajar yang tiada asas dalm bidang jahitan

Kesian kat pasangan suami isteri from Kedah ni....sebelum berjumpa sy, disebabkan mereka x ada asas jahitan so kebanyakan kelas2 jahitan langsir yg mereka call, tidak menerima mereka berdua sebagai pelajar. 

Setelah search di google, mereka terbaca tentang kelas jahitan sy yg menerima pelajar walaupun mereka tiada asas dlm jahitan, si isteri terus membuat bayaran pendaftaran.

Asalnya si isteri buat pendaftaran utk mengambil pakej rm1000, setelah mereka berdua sy ajar formula pelmet dan cara membuat pola, si suami sgt excited dan terus mengambil pakej Advance. Si suami adalah seorang engineer manakala isterinya bekas guru.

InsyaAllah sy akan bantu mereka berdua berjaya dlm dunia langsir sama macam pelajar2 sy yg sebelum ini.

Asalnya zero, tetapi setelah beberapa jam menghadiri kelas sy, maka inilah hasilnya. Tahniah buat Shima dan suami