Thursday, 9 May 2013

Formula & Pola Langsir - Cara Membuat Langsir Pelmet & Scallop

Saya mempunyai teknik dan formula cara mudah membuat aneka design langsir. InsyaAllah semua pelajar saya sangat2 excited dan sangat berpuas hati dgn langsir hasil jahitan mereka selepas mengikuti kelas saya hanya dalam 1 hari shj  walaupun mereka tiada asas langsung di dlm bidang jahitan.


Kepada sesiapa yang nak belajar menjahit langsir dengan saya http://kelasjahitanlangsir.blogspot.com/, tidak rugi anda ada ilmu ini, selain utk rumah sendiri ianya boleh menjana pendapatan.

Saya ada taktik, teknik serta formula jahitan langsir yg tersendiri yg sangat cepat, mudah dan berkesan utk dipelajari walaupun pelajar tersebut tiada asas di dalam bidang jahitan. Teknik n cara yg sy perolehi ini adalah hasil dari kajian yg sy buat sendiri utk memudahkan pelajar2 sy menjahit sama macam teknik sy mengajar add math or calculus di peringkat universiti di mana setiap individu ada cara pemahaman yg tersendiri. kalau students tak faham cara A, sy akan ajar cara B or C supaya dia betul2 faham dan boleh buat.

Maka tidak hairanlah kalau ramai pelajar2 sy yg GAGAL subjek math sebelum dtg tuition, tetapi mendapat A+ selepas menghadiri kelas tuition matematik sy http://www.kelastuition.com/. inikan pula belajar langsir di mana formulanya tidaklah sesukar formula add math & Calculus. Alhamdulillah semua pelajar2 langsir sy dapat menghasilkan pattern2 langsir yang kemasm dan cantik walaupun mereka zero knowledge tentang jahitan.

Jika anda nak belajar langsir or tuition math, Daftarlah sekarang! Tempat adalah terhad.

Setiap insan berhak cemerlang, tetapi kenalah belajar dengan cara or teknik yang betul!

 







Kepada mereka di luar sana, yg ingin menceburkan diri dlm bidang jahitan langsir, anda tidak perlu risau dan bimbang jika anda:
  • ·         tiada asas langsung dalam jahitan langsir?
  • ·         tiada mesin jahit?
  • ·         tidak tahu berapa banyak kain yang diperlukan untuk buat langsir?
  • ·         tidak kreatif untuk menghasilkan pattern-pattern langsir yang cantik? 

kerana saya juga sama seperti anda tiada asas langsung dlm bidang jahitan dan juga tidak mempunyai sebarang mesin jahit  beberapa thn yg lepas.
 
Sila baca kisah saya selanjutnya di sini utk mendapat sedikit teladan dan motivasi dari sy

Beberapa thn yg lepas, sy pun sama seperti anda semua tak ada asas bab-bab jahitan dan tiada mesin jahit. Percaya atau tidak, design langsir saya yg pertama di hasilkan hanya melalui jahitan tangan shj dan hanya berpandukan kepada formula matematik dan kaedah prototype yg menggunakan kertas A4 yg sy cipta sendiri.

Dari pengalaman sy yang pertama itulah, sy merasakan membuat aneka pattern langsir bukanlah sesuatu yg sukar jika kita tahu formula dan teknik yg betul.

Alhamdulillah formula dan teknik itu juga saya gunakan untuk mengajar pelajar2 di dalam kelas jahitan langsir sy dan ianya terbukti berjaya.

Selain daripada formula dan teknik yg sedia ada, sy sentiasa meng “ update” dan mempelbagaikan teknik sy supaya pelajar lebih senang faham dan dpt menyiapkan kerja2 menjahit  dgn cepat, cekap, kemas dan berkualiti.

Antara teknik terbaru:
  • 1)      Menggunakan teknik design pola reflection utk menjimatkan kain.


·         Sbg contoh, jika menggunakan teknik ini kita hanya memerlukan 2mtr kain utk membuat 2 design pelmet yg berlainan utk ukuran 3 panel atau lebar 78 inci.

  • 2)     Menggunakan teknik jahitan tertentu pada pelmet supaya pelajar2 saya dpt menghasilkan pelmet yang kemas dan berkualiti  hanya dalam masa yg singkat shj walaupun pelajar tersebut tiada asas langsung dlm bidang jahitan. Dengan menggunakan teknik ini jg ianya amat menjimatkan kain. 
  • 3)      Menggunakan formula matematik algebra yg sangat2 praktikal utk mencipta aneka design langsir.
  • 4)      Menggunakan kaedah prototype untuk di “apply” ke atas kain.
  • 5)      Menggunakan teknologi internet untuk melihat dan mengambil idea dari design2 luar negara
  • 6)      Merangsang minda pelajar2 supaya sentiasa berfikiran positif dan berkeyakinan diri dlm bidang yg diceburi.

Kini kelas jahitan langsir sy baru berusia 2thn. Alhamdulillah selepas setahun sy menjalankan kelas jahitan langsir, sy sudah dapat membina sebuah bengkel jahitan yg merangkap kelas tuition di sebelah rumah sy hasil dari pendapatan sebagai cikgu langsir dan jg tuition matematik.Kelas jahitan langsir sy jg telah ke udara di TV1 pada thn 2012. Sila klik di sini untuk melihat rakaman siaran tersebut. Alhamdulillah ianya satu pencapaian yang amat2 memberangsangkan.


Jika anda diluar sana hadir ke kelas jahitan langsir sy, sy akan berikan anda formula2  dan teknik2 jahitan yg memang diluar jangkaan anda dan InsyaAllah anda akan teruja dgn langsir hasil jahitan anda boleh siap tak sampai satu jam. 

Didalam kelas saya, anda akan diajar taktik dan teknik menghasilkan pattern2 langsir dgn cara yang mudah dan praktikal.


Dengan hanya 1 formula asas, anda akan berupaya menghasilkan pattern-pattern langsir tersendiri mengikut kreativiti dan citarasa anda dengan sungguh mudah dan senang selepas mengikuti kelas saya. Kepuasan anda adalah komitmen saya.




Lokasi kelas : Seri Kembangan, Selangor. Berhampiran Pasar Borong Selangor n Jusco Tmn Equine



Kepada sesiapa yang berada jauh daripada lokasi saya dan tiada masa utk datang ke kelas, anda boleh belajar secara online samada melalui  skype or FB video call.



Masa : Sila sms, WhatsApp, Viber, Tango, call or pm untuk booking date



Untuk keterangan Lanjut, sila hubungi saya Rogayah Ghazali di 0196232564




Diharap coretan sy ini dpt memberi motivasi kepada anda semua utk menjadi usahawan yg berjaya. Tidak  kira apa pun yg anda usahakan yg penting anda mesti ada ilmu, minat, usaha dan sentiasa berdoa minta 
pertologan dari Allah.
Selamat Maju Jaya.

























Pola loose scallop yg terhangat di pasaran. Pola ini dihasilkan dengan menggunakan formula circle & phytagoras theorem. 

Apakah kelebihan memiliki pola ini?
1) pola ini amat menjimatkan penggunaan kain. Dengan menggunakan kain bidang 60ini, 1.5 mtr kain kita akan mendapat 2biji loose scallop.

2) teknik pleat 2 in 1. Pola ini boleh digunakan utk pleat ke bawah mahupun pleat ke atas bergantung kpd kehendak pengguna. apa beza pleat ke bawah dan pleat ke atas? nak tahu jawapannya boleh hadir ke kelas yg saya anjurkan. 

3) Sesiapa shj boleh menghasilkan langsir loose scallop yg cantik dgn hanya berpandukan kpd pola ini dan nota cara mudah membuatnya di atas pola tersebut




























































































Assalamualaikum, memandangkan ramai sangat yg bertanya mcm mana cara nak belajar langsir secara online, maka ini jawapannya.

1) u all kena ada computer or smart tv yg ada camera
2) internet acces
3) u all kena install

kepada yang bertanya soalan2 dan tidak mendapat respond dr saya, saya minta maaf banyak2 kerana sy bz dgn kelas langsir n tuition math. Harap maklum









Assalamualaikum, kepada customers dan jg pelajar2 sy diluar sana, selain dari anda semua boleh belajar secara online dengan saya
1) melalui LAPTOP menggunakan SKYPE, YM & FB video call, 
2)melalui HANDPHONE or TABLET menggunakan Viber & WhatsApp.


Kini sy menyediakan satu lagi kemudahan kepada anda semua utk belajar secara online dgn sy melalui TV yg menggunakan teknologi Smart TV. 



Apa itu SMART TV?

Untuk mengetahui apa itu Smart TV, u all boleh baca penerangannya di sini Era Teknologi TV Terkini

atau lihat di sini


































Assalamualaikum semua. Kepada pengusaha2, tailor2 n peminat2 langsir, hari ni sy akan memberikan satu formula bagaimana utk membuat pelmet yg "repeated curve"


  • saiz 1 curve = lebar railing / bil panel.
  • pola half = saiz 1 curve / 2

cth: lebar railing = 102inci, bil.panel = 4
  • saiz 1 curve = 102/4 = 25.5
  • pola half = 25.5/2 =12.75


  • Jika anda hendak membuat langsir pattern pelmet & scallop utk ukuran 102 inci ( 4panel)



  • Maka curve yg diperlukan adalah 4biji & scallop yg diperlukan jg 4biji.



  • kain bercorak yg diperlukan utk membuat pelmet adalah 102/39 = 2.6mtr = 3mtr (round of)



  • Kain yg diperlukan utk membuat 4biji scallop = 3mtr kain bidang 60inci. 




  • Semasa hendak melukis pola curve di atas buckram/interface, sila pastikan bil panel samada ganjil or genap.




  • Nak tahu apa rahsia di sebalik panel ganjil & genap ini?



  • Nak tahu mcm mn taktik & teknik nak melukis, mengecil & membesarkan pola langsir? 
  • Nak tahu mcm mn taktik & teknik yg mudah utk menjahit pelmet dgn mudah & kemas menggunakan buckram/interface? 



Nak tahu rahsianya, come & joint my pelmet design class, sy akan bongkarkan rahsianya. 

IF YOU UNDERSTAND THE FORMULA & CONCEPT, 


MAKING PELMET CURTAINS ARE AS SIMPLE AS ABC.


Segala persoalan di atas akan terjawab selepas anda 


menghadiri “Kelas Jahit Langsir Cara Mudah Hanya


dlm 1Hari Bersama Rogayah Ghazali Cikgu Langsir

(019-623 2564)




Berikut adalah contoh2 Langsir Loose Scallop & Pelmet yg menggunakan formula di atas